Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Από 1.1.2016 το «Mein Kampf» επιτρέπεται να κυκλοφορήσει στη Γερμανία







Στις 31.12.2015 λήγει η 70ετής προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων που απέκτησε το κρατίδιο της Βαυαρίας στο έργο του Φύρερ «Mein Kampf». Η Βαυαρία από τη λήξη του Β΄Ππ δεν έπαψε να επικαλείται την κατοχή των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου, και ως δικαιούχος να απαγορεύει την έκδοσή του στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυνηγώντας δικαστικά όσους εξέδιδαν το έργο και διεκδικώντας υπέρογκα ποσά για αποζημίωση. Μάλιστα, στην περίπτωση του πασίγνωστου Ισπανο-αυστριακού εκδότη και βιβλιοπώλη Pedro Varela, πέτυχε και τη φυλάκισή του το 2010 για περισσότερο από ένα χρόνο. 


Η αντίφαση, αλλά και η ανηθικότητα και η υποκρισία του βαυαρικού κρατιδίου είναι προφανής. Από τη μια παρουσιαζόταν ως κληρονόμος του Χίτλερ, ως δικαιούχος και κάτοχος της παρακαταθήκης του, και από την άλλη απαγόρευε την διάδοση του έργου και κατεδίωκε όποιον το επιχειρούσε. Από τη μια συκοφαντούσε τον Χίτλερ και συμμετείχε στη διαστρέβλωση της αλήθειας, και από την άλλη ζητούσε χρήματα ως διάδοχός του (ο κληρονόμος θεωρείται διάδοχος του θανόντος, τουλάχιστον σε ό,τι κληρονόμησε)!


Αύριο, όμως, είναι η τελευταία ημέρα που η Βαυαρία θα κατέχει αυτό το πολύτιμο δικαίωμα. Από την Παρασκευή 1.1.2016 το βιβλίο μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στη Γερμανία για πρώτη φορά μετά τη λήξη του Β΄Ππ. Ο τρόμος που έχει καταλάβει το γερμανικό κράτος και διάφορους αριστερούς και εβραϊκούς κύκλους για την επιρροή που μπορεί να ασκήσει αυτό το επικίνδυνο, όπως το χαρακτηρίζουν, βιβλίο είναι τόσο μεγάλος, ώστε ήδη επιχειρούν να θέσουν περιορισμούς στην έκδοση και κυκλοφορία του, με βάση την αυστηρή αντιρατσιστική και αντιναζιστική νομοθεσία της χώρας αυτής (υποκίνηση σε μίσος κ.λπ.). Έτσι, το βιβλίο αναμένεται να τεθεί σε κυκλοφορία μέσα στον Ιανουάριο, αλλά η έκδοση θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά πλήθος αρνητικών σχολιασμών και "αντικρούσεων", έτσι, μην τυχόν και παρασυρθεί κανείς από τη μαγεία του.



Όλη αυτή η συζήτηση, η αγωνία, η αναστάτωση, οι συνεχείς αναφορές, οι εντάσεις, οι απαγορεύσεις που έχει προκαλέσει η επικείμενη έκδοση του «Mein Kampf» καταδεικνύουν το πόσο επίκαιρο είναι το βιβλίο, που γράφτηκε πριν από περίπου 90 χρόνια, και κυρίως πόσο «παρών» είναι ο Χίτλερ –και όχι μόνο στη Γερμανία…

Ευρωπαϊκή Αντίσταση